Zoeken

polygon polygon polygon
Kruithuis Kruithuis

Ontdek de stad te voet

polygon polygon

Wandelen in en om de vesting

Bewonder de historische panden met hun mooie gevels en bekijk Brielle vanaf de stadswallen. Trek stevige schoenen aan om vogels te kijken bij de Holle Mare of voor een pittige wandeling langs het Brielse Meer. Kortom: voor elke type wandelaar zijn er mogelijkheden te over.

De historische binnenstad spreekt tot de verbeelding en een wandeling door dit gebied laat zich goed combineren met museumbezoek, winkelen en natuurlijk even uitrusten en wat eten of drinken bij een van de gezellige restaurants en cafés.

Ontdek de stad te voet

Routes

Wil je graag een route lopen dan kan dat ook. Wandelingen zijn verkrijgbaar bij het VVV I-punt in de hal van Historisch Museum Den Briel op de Markt. Laat je inspireren door de leuke wandelingen door de binnenstad zoals: De Brielse StadswallenLoven en BiddenHandel en WandelIn Naam van OranjeDuizend Bommen en Torpedo's en Kijk eens naar Boven. En wandel je liever met een gids? Klik dan hier.

QR-code route

De QR tour vanuit Historisch Museum Den Briel voert je 24/7 langs 32 bezienswaardigheden en monumenten in de binnenstad van Brielle, naar de vestingwerken én naar de Bedevaartskerk even buiten het centrum.

De bezienswaardigheden in de buitenruimte hebben elk een tegenhanger in de presentaties in het museum. Met de camera van je telefoon scan je de codes op gebouwen en locaties om informatie over het monument te ontvangen. Die informatie bestaat uit filmpjes, animaties of een verhaal. Je kunt ook kiezen voor gesproken teksten en de teksten worden ook in het engels aangeboden. Het zijn geen grote bestanden; een telefoonbundel wordt financieel nauwelijks aangesproken.

In het museum is een plattegrond van de QR-code route gratis verkrijgbaar.

Stadswallen

Wanneer je lekker in de rust wilt lopen, wandel dan de vestingswallen op. Loop over het pad of beklim de wal en neem het schapenpad. Op de wallen loop je langs kanonnen en bunkers, en in enkele van de bunkers, zoals op Bastion V en Bastion IX zijn interactieve presentaties te zien. Zo moet je zeker de Noordpoort bezoeken met de enorme replica van de poort waar de Watergeuzen in 1572 Brielle binnenvielen (en bekijk de presentatie erachter).

Buitengebied

Behalve in de binnenstad kun je ook bij uitstek op pad in het buitengebied van Brielle. In de polder bij Zwartewaal ligt het kleine natuurgebied de Holle Mare dat bekend is onder vogelaars. De kreek en de graslanden worden bewoond door ganzen en krakeenden, in de winter zie je de smienten. In de rietvelden vind je onder andere de rietgors, maar ook de schuwe roerdomp en de bruine kiekendief vallen hier te spotten. Neem je verrekijker dus mee!

Ook langs beide oevers van het Brielse Meer kun je in alle jaargetijden terecht voor een frisse neus. Daar vind je ook verschillende horecagelegenheden voor een culinaire of sanitaire stop.

De thematisch wandelroutes over Voorne-Putten zijn ook een aanrader. Zoals de route Boten en Bakens die je vanuit Brielle kunt lopen. Maar er zijn meer thema’s, met verschillende loopafstanden. Bekijk ze op www.opvoorneputten.nl/wandelroutes.

Ontdek de stad te voet
Slope down