Zoeken

polygon polygon polygon
Historisch Museum Historisch Museum

Ontdek de historie

polygon polygon

Naar het museum

Brielle is een kleine stad met een rijk historisch verleden. Van dat verleden is nog veel te zien. Zo zijn er de historische panden in de binnenstad, de vestingwallen en de vestingwerken. Brielle heeft ook een historisch museum dat is gevestigd in de voormalige stadsgevangenis en waag, in 1623 gebouwd door Maarten Cornelis Payese. Even buiten de stad is een dependance van het museum  te vinden:  vuurtoren de Stenen Baak.

Ontdek de historie

Over het museum

De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel

In het museum komt de bezoeker aan de hand van objecten, filmpjes, geluidsfragmenten, animaties en spellen van alles te weten over de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Wat was de inquisitie, wie was Alva? En waarom werd Johan van Oldenbarnevelt op bevel van prins Maurits onthoofd? Uiteraard is er veel aandacht voor 1 april 1572. Op die dag werd Brielle door de Watergeuzen op de Spanjaarden veroverd. Brielle was daarmee de eersteling der vrijheid: Libertatis Primitiae.

In de Waag wordt aandacht besteed aan de vieringen van 1 april 1572, een evenement dat jaarlijks in Brielle plaats vindt.

In het museum is ook een zeeheldenzaal ingericht met aandacht voor de Brielse admiralen Maarten Harpertszn Tromp, Witte de With en Philips van Almonde. Er kan zeeslagje gespeeld worden en door middel van een interactief spel komt de bezoeker meer te weten over het leven aan boord van een oorlogsschip in de 17e en 18e eeuw.

Brielse schatkamer

Op de begane grond zijn vijf thema’s ingericht die de lokale geschiedenis van Brielle belichten:

- Portretten
- Brielle tijdens de Tweede wereldoorlog
- De Heren en Vrouwen van Voorne
- Brielle van prehistorie tot middeleeuwse stad
- Het Brielse kloosterleven opgegraven

Openingstijden De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel
dinsdag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur
zondag: 13.00-17.00 uur

Het museum is gesloten op de volgende dagen: maandag, Eerste en Tweede Kerstdag, Oudejaarsdag, Nieuwjaarsdag, Koningsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Eerste Pinksterdag. Op Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag openstelling als op zondag.

Het museum is op woensdagmiddag vanaf 13.00 uur gratis toegankelijk. Op elke eerste woensdag van de maand is er om 13.00 uur een gratis rondleiding van een uur (reserveren noodzakelijk).
 
Voor meer informatie kijk op www.historischmuseumdenbriel.nl

Slope down