Zoeken

polygon polygon polygon
Haven Haven

Over de wallen van Brielle

polygon polygon

Vestingwerken

Brielle bezit nog steeds haar stadswallen. De vorm ervan is een ontwerp van de vestingbouwers Willem Paen en Menno van Coehoorn, die voor de Staten van Holland werkte.

Sinds 1713 is er weinig aan de vesting veranderd, waardoor de Brielse verdedigingswerken tot de belangrijkste overgebleven vestingwerken van Nederland behoren. De vesting van de vestingstad bestaat uit verscheidene bastions, ravelijnen en poorten, en is erg mooi te bezichtigen door een wandeling over de wallen.

Loop over het pad of beklim de wal en neem het schapenpad om ook de omgeving te bekijken. Op de wallen loop je onder oude bomen door langs kanonnen en bunkers, over stadspoorten en langs schapen. En in enkele van de bunkers, zoals op Bastion V en Bastion IX zijn interactieve presentaties te zien.

Zo moet je zeker de Noordpoort bezoeken met de enorme replica van de poort waar de Watergeuzen in 1572 Brielle binnenvielen (en bekijk de presentatie erachter). Vanaf de Noordpoort loopt weer een route met spreuken, ingelegd in de straten, dwars door het centrum, richting de Bedevaartskerk. Kijk hier voor meer informatie.

Op www.levedevestingbrielle.nl vind je verhalen en foto's van de vesting van Brielle én verslagen van de werkzaamheden van het Erfgoedgilde Den Briel.

Loop ook eens de Podwalk van het Verhaal van Nederland. Daan Schuurmans neemt je mee over de vestingwerken en door de binnenstad en vertelt het verhaal van de inname van Brielle als eerste stad van de Nederlanden.