Zoeken

Geuzen- en martelarenroute

05 februari 2022 Geuzen- en martelarenroute

Brielle is een stad van vrijheid, de “Eersteling der vrijheid”, al 450 jaar. Tegelijk is Brielle de stad waar in datzelfde jaar op 9 juli 19 mensen zijn omgebracht, omdat zij hun geloof niet wilden opgeven (de zgn. Martelaren van Gorinchem). Vrijheid voor de één was niet die voor de ander.

In Brielle zijn er twee monumenten die aan deze geschiedenissen herinneren: het 1 april monument en de Bedevaartkerk. Tussen deze twee monumenten is de Geuzen- en martelarenroute aangelegd, een serie tegels in de straten met teksten over vrijheid.

Wethouder Van der Kooi: “In de Binnenstad- en Havenvisie maken we het belang van vrijheid zichtbaar op straat, stille getuigen van het verhaal dat verteld moet worden”.

Citaten

De citaten die op de tegels staan zijn door een jury aangeleverd. Deze jury bestond uit Briellenaren die afkomstig zijn uit de werelden van de muziek, de kerken, het onderwijs, de kunst, het erfgoed, het vluchtelingenwerk en het jeugd- en jongerenwerk.

Een voorbeeld is de tegel voor het oude stadhuis op de Markt, met een citaat van de schilder Karel Appel: “Vrijheid is een grote discipline”. 

De Geuzen-en martelarenroute is onderdeel van de Binnenstad-en havenvisie en is ontworpen door bureau Kinkorn. 

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Ontvang 4x keer per jaar onze nieuwsbrief met alle tips van Brielle. Actualiteiten, evenementen, tips voor restaurants, voor jong en oud, etc.

Aanmelden