Zoeken

polygon polygon polygon
1 April Viering Brielle 1 April Viering Brielle

1 April

polygon polygon

Eersteling der vrijheid!

Wie heeft het niet geleerd op school? Brielle is bekend uit de geschiedenisboekjes. Want op 1 April verloor Alva zijn Bril (Brielle).

Dit rijmpje verwijst naar 1 april 1572, het jaar waarin de watergeuzen het stadje Brielle op de Spanjaarden veroveren. Brielle wordt bevrijd van de Spanjaarden en kan zich eersteling der vrijheid (Libertatis primitiae) noemen. De Spaanse opperbevelhebber Alva verliest “zijn Brielle”.

Het is een belangrijk moment in het verloop van De Tachtigjarige Oorlog. Brielle is hiermee namelijk de eerste vrije stad van de Nederlanden. Dit historische feit wordt door de bevolking op 1 april nog jaarlijks gevierd en bezoekers zijn hierbij van harte welkom.

1 April

Feest!

De straten in de binnenstad van Den Briel zijn bedekt met stro, de visnetten en de was worden in de straten gedroogd. De bevolking loopt in zestiende-eeuwse kledij, vissers leuren met “versche visch” en wasvrouwen doen aan de waterkant de was. De 1 April Vereniging voert het spel ‘Om de sleutel van de stad’ op.

Hierna barst het feest los in de Brielse taveernen, waar Spanjaarden, Geuzen en inwoners van Den Briel met elkaar dansen alsof er niets gebeurd is.

Kijk voor alle informatie over parkeren en het programma:

www.1aprilbrielle.nl

 

---

Weekendje Brielle

Vestingstad Brielle en het verhaal van 1 april goed ontdekken? Blijf dan iets langer. De 16de eeuwse sfeer van 1 april hangt er nog, maar er is rust in de straten. Vele bezienswaardigheden zoals het museum van de Tachtigjarige Oorlog en de Oudheidkamer (tentoonstelling over 1 Aprilvieringen zijn juist op zondag goed te ontdekken. Ook is het ditjaar op 2 april koopzondag, dus diverse winkels zijn open. Gezelligheid in de binnenstad gegarandeerd.

Klik hier voor alle verblijfsmogelijkheden

Kalknacht

Kom je iets eerder? Duik dan op de avond vóór 1 april de kroegen in tijdens de Kalknacht in de Brielse horeca. De kalknacht is traditioneel de avond dat er in Brielle op de ramen gekalkt wordt. Nu vieren we deze nacht met een hapje en een drankje.

Klik hier voor restaurants en pubs.

1 April
Slope down