Zoeken

polygon polygon polygon
1 April 1 April

1 April

polygon polygon

Eersteling der vrijheid!

Wie heeft het niet geleerd op school? Brielle is bekend uit de geschiedenisboekjes. Want op 1 April verloor Alva zijn Bril (Brielle).

Dit rijmpje verwijst naar 1 april 1572, het jaar waarin de watergeuzen het stadje Brielle op de Spanjaarden veroveren. Brielle wordt bevrijd van de Spanjaarden en kan zich eersteling der vrijheid (Libertatis primitiae) noemen. De Spaanse opperbevelhebber Alva verliest “zijn Brielle”.

Het is een belangrijk moment in het verloop van De Tachtigjarige Oorlog. Brielle is hiermee namelijk de eerste vrije stad van de Nederlanden. Dit historische feit wordt door de bevolking op 1 april nog jaarlijks gevierd en bezoekers zijn hierbij van harte welkom.

1 April

De straten in de binnenstad van Den Briel zijn bedekt met stro, de visnetten en de was worden in de straten gedroogd. De bevolking loopt in zestiende-eeuwse kledij, vissers leuren met “versche visch” en wasvrouwen doen aan de waterkant de was. De 1 April Vereniging voert het spel ‘Om de sleutel van de stad’ op.

Hierna barst het feest los in de Brielse taveernen, waar Spanjaarden, Geuzen en inwoners van Den Briel met elkaar dansen alsof er niets gebeurd is.

In 2022 vieren we drie dagen lang 1 april: van 1 t/m 3 april zijn er bijzondere activiteiten, zoals onder andere het gieten van een 6de Luidklok voor de Sint-Catharijnekerk. 


Bekijk het programma van 2022: www.1aprilbrielle.nl

Doe open de poort!

In 2022 vieren we 450 jaar bevrijding, klik voor alle informatie over het feestjaar op deze link.

Slope down