Zoeken

polygon polygon polygon
Historisch Museum Historisch Museum

De historie in...

polygon polygon

Musea

Brielle is een kleine stad met een rijk historisch verleden. Van dat verleden is nog veel te zien, zo zijn er de historische panden in de binnenstad, de vestingwallen en de vestingwerken. In Brielle zijn verschillende musea waar je nog meer te weten komt over het roemruchte verleden van deze bijzondere plek.

Brielle heeft een historisch museum dat is gevestigd in de voormalige stadsgevangenis en waag, in 1623 gebouwd door Maarten Cornelis Payese. In het museum komt de bezoeker aan de hand van objecten, filmpjes, geluidsfragmenten, animaties en spellen van alles te weten over de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).

Even buiten de stad zijn diverse  dependances van het museum  te vinden: vuurtoren de Stenen Baak en - in Zwartewaal - het Visserijmuseum. Of bekijk de tentoonstelling in het eeuwenoude Kruithuis op de Brielse wallen, over hoe de Brielse bevolking door de eeuwen heen de bevrijding van de Spanjaarden op 1 april 1572 heeft herdacht. Deze is van 1 april t/m 1 oktober open op zaterdag van 11.00 - 16.00 uur en op zondag van 12.00 - 16.00 uur.

De historie in...

Stenen Baak

De Stenen Baak staat net even buiten de stad Brielle en is de eerste stenen vuurtoren van Nederland. Hij werd in 1630 gebouwd en verving eerdere vuurtorens van hout die waren afgebrand. In de 18de en 19de eeuw kreeg de toren een militaire functie binnen de verdedigingswerken van Brielle. Begin deze eeuw werd de voormalige vuurtoren gerestaureerd en is sinds 2004 open voor publiek. Bij goed weer is het dak toegankelijk en kun je genieten van een prachtig uitzicht. De vuurtoren is van mei t/m september van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 16.00 uur te bezoeken. Daarnaast in april en oktober op zaterdag en zondag (ook van 11.00 tot 16.00 uur) en bij zware regen en/of wind is de toren niet toegankelijk.

Visserijmuseum

Op de tweede en derde verdieping van het nettenpakhuis Zwartewaal, een rijksmonument uit de tweede helft van de 18de eeuw, is het Visserijmuseum Zwartewaal gevestigd. Het historische pand staat op de kop van de haven van Zwartewaal. Naast nettenpakhuis was hier vroeger een zeilmakerij gevestigd. Tegenwoordig bevindt zich op de begane grond van het gebouw de galerieruimte Kunst in uitvoering van Kunstkring Voorne. De presentatie op de eerste verdieping van het rijksmonument vertelt over de geschiedenis van de visserij van Zwartewaal. Aan de hand van historische voorwerpen, interactieve onderdelen, films, audio en teksten wordt de bezoeker wordt de bezoeker ondergedompeld in de wereld van vissersschepen, riviervisserij, verwante beroepen, het leven aan boord, en meer. Openingstijden: Het Visserijmuseum is geopend voor publiek van april t/m oktober op zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.

 

De historie in...
Slope down