Zoeken

Vier Pasen in Den Briel & beleef de 1 April Viering!

14 maart 2024 Vier Pasen in Den Briel & beleef de 1 April Viering!

Dit jaar vind de beroemde 1 April Viering plaats op 2de Paasdag. Van heinde en verre komen bezoekers om de bevrijding van Den Briel mee te maken.

Wie heeft het niet geleerd op school? Brielle is bekend uit de geschiedenisboekjes. Want op 1 April verloor Alva zijn Bril (Brielle). Dit rijmpje verwijst naar 1 april 1572, het jaar waarin de watergeuzen het stadje Brielle op de Spanjaarden veroveren. Brielle wordt bevrijd van de Spanjaarden en kan zich eersteling der vrijheid (Libertatis primitiae) noemen. De Spaanse opperbevelhebber Alva verliest “zijn Brielle”.

Het is een belangrijk moment in het verloop van De Tachtigjarige Oorlog. Brielle is hiermee namelijk de eerste vrije stad van de Nederlanden. Dit historische feit wordt door de Brielse bevolking op 1 april nog jaarlijks gevierd en bezoekers zijn hierbij van harte welkom.

De straten in de binnenstad van Den Briel zijn bedekt met stro, de visnetten en de was worden in de straten gedroogd. De bevolking loopt in zestiende-eeuwse kledij, vissers leuren met “versche visch” en wasvrouwen doen aan de waterkant de was. De 1 April Vereniging voert het spel ‘Om de sleutel van de stad’ op.

Hierna barst het feest los in de Brielse taveernen, waar Spanjaarden, Geuzen en inwoners van Den Briel met elkaar dansen alsof er niets gebeurd is.

Bekijk de komende weken het programma via: 

www.1aprilbrielle.nl

Foto's: Leen van der Reiden, 1 april 2023

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Ontvang 4x keer per jaar onze nieuwsbrief met alle tips van Brielle. Actualiteiten, evenementen, tips voor restaurants, voor jong en oud, etc.

Aanmelden