Zoeken

Torpedisten na 100 jaar terug!

02 mei 2022 Torpedisten na 100 jaar terug!

Brielle heeft veel te vieren in 2022. Niet alleen arriveerden de Geuzen 450 jaar geleden, het is dit jaar ook precies 100 jaar terug dat de torpedisten de stad verlieten.

Taak van de Torpedisten

De taak van de Brielse torpedisten was om de kust te verdedigen door het leggen van zeemijnen, destijds torpedo’s genoemd. Heel wat gebouwen in Brielle, waaronder de sloepenloods maar bijvoorbeeld ook het voormalig belastingkantoor, dat ooit een deel van de kazerne was, herinneren aan dit verleden.

Beleef de historie

0p 14 en 15 mei zijn de torpedisten echter terug. Je ontmoet ze vanaf 15 uur ontmoeten bij de sloepenloods aan het Maarland. Daar arriveren de kapiteins Van Houtum en Fabius en torpedist Feenstra per sloep en vertellen ze hoogstpersoonlijk over hun gevaarlijke werk, want bij het leggen van zeemijnen kwam menig torpedist om het leven.

De aankomst van de torpedisten wordt muzikaal begeleid door het muziekkorps Libertatis Primitiae dat destijds banden had met het muziekkorps Sempre Cressendo van de Torpedisten. Na een kort theaterstuk openen de heren een historische-fototentoonstelling over het Brielse korps torpedisten. Extra informatie over het korps en de foto’s zijn te lezen via de qr-codes bij de foto’s.

Na afloop is het mogelijk om onder leiding van twee torpedisten een wandeling te maken langs plekken die met het korps te maken hebben. Ook kan wie wil een bezoek te brengen aan de Nettie, het voormalige officiers- en opleidingsschip dat korte tijd Brielle aandoet en bij de sloepenloods afgemeerd zal liggen.

Doe open de poort

Het torpedistenweekend is een initiatief van Marianne de Bruyn Stolk en van de Vereniging Maarland Bewoners en kreeg financiële steun van de gemeente in het kader van het jubileumjaar ‘Brielle 450 jaar Eersteling der Vrijheid’ - Doe open de poort. Klik hier voor meer informatie over het feestjaar.

Foto-tentoonstelling

De fototentoonstelling blijft t/m september te bezichtigen op het grasveld voor de sloepenloods op het Maarland.

Meer informatie is te vinden op: www.verenigingmaarlandbewoners.nl onder het menu Brielle 2022.

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Ontvang 4x keer per jaar onze nieuwsbrief met alle tips van Brielle. Actualiteiten, evenementen, tips voor restaurants, voor jong en oud, etc.

Aanmelden