Zoeken

Openstelling Kazemat Bastion IX

01 juni 2022 Openstelling Kazemat Bastion IX

Beleef de Nederlandse geschiedenis op onze vestingwallen!

1 April 1572 is de dag waarop de Geuzen de Noordpoort ramden en de Spanjaarden verjoegen. Deze dag luidde het einde van de Tachtigjarige oorlog in en is de basis van het Nederland zoals we het nu kennen.

Op de locatie van deze belangrijke historische gebeurtenis, bastion IX, is de geschiedenis vanaf vandaag beleefbaar gemaakt. Daar in de bunker is een interactieve tentoonstelling te zien, met o.a. een maquette van de situatie in 1572.

Toeristen en inwoners van Brielle kunnen vanaf nu de interactieve tentoonstelling op hun wallenwandeling bekijken, want regelmatig zullen de deuren worden opengezet van deze 'kazemat' of 'bunker'. 

Er wordt nog gezocht naar mensen / omwonenden die de deuren één week per jaar dagelijks willen openen en sluiten. (Opgave: sanderverlaat@planet.nl).

Combineer je bezoek met een complete wandeling over de wallen, waarbij je ook Bastion V elke dag en het Kruithuis (weekend) kunt bezoeken.

Geen kazemat

De woorden kazemat of bunker zijn niet accuraat volgens streekarchivaris Aart van der Houwen voor het gebouwtje dat in 1881 op Bastion IX werd gebouwd, maar sindsdien vooral voor opslag en recreatie is gebruikt. Het gebouwtje is formeel een ‘remise’, dat is de militaire naam voor bomvrije opslagruimte. 

Maquette

Deze maquette is niet de maquette die later dit jaar in het museum wordt geplaatst van vestingstad Brielle in huidige tijd. De maquettein in de remise op Bastion IV is gemaakt aan de hand van de vroegste tekening van Brielle, die dateert van omstreeks 1565 en is van de hand van Jacob van Deventer. Van Deventer heeft in opdracht van Filips II, de koning van Spanje en Heer der Nederlanden, alle steden van de Nederlanden in kaart gebracht. De plattegrond is heer nauwkeurig, maar voor de bebouwing had Van Deventer weinig belangstelling. Hij gaf slechts aan waar de kerken en kloosters stonden. Dat deed hij in een afwijkende schaal.

Meer informatie over het grootste monument van Brielle, de vestingwerken: www.levedevestingbrielle.nl

** 

Feestjaar

Dit hele feestjaar is ‘vrijheid in verbondenheid’ het thema in Brielle, net als in de andere steden waar 450 jaar geleden de geboorte van ons huidige Nederland begon.

Klik hier voor alle projecten en activiteiten rondom het jubileumjaar de komende maanden.

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Ontvang 4x keer per jaar onze nieuwsbrief met alle tips van Brielle. Actualiteiten, evenementen, tips voor restaurants, voor jong en oud, etc.

Aanmelden