Zoeken

Koning Willem-Alexander opent het feestjaar!

17 februari 2022 Koning Willem-Alexander opent het feestjaar!

Op donderdagmiddag 24 maart 2022 is Zijne Majesteit de Koning aanwezig in de Sint-Catharijnekerk in Brielle ter gelegenheid van de officiële landelijke en Brielse opening van het herdenkingsjaar 1572.

Met de onthulling van een gedenksteen over Brielle 1572-2022, die een prominente plaats krijgt bij het 1 april monument in Brielle, geeft Koning Willem-Alexander het startsein voor het herdenkingsjaar. Tevens krijgt hij van de voorzitter van het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten het eerste exemplaar aangeboden van het boek “Willem van Oranje in brieven. De Opstand in 1572”.

Het jaar 1572 is het begin van de “Geboorte van Nederland” en een kantelpunt in de Tachtigjarige Oorlog. Op 1 april van dat jaar namen watergeuzen Den Briel in: de eerste stad in de Nederlanden blijvend vrij van de Spaanse landsheer. Dit jaar, 450 jaar geleden. Een historische gebeurtenis van nationale betekenis. De waarden die toen in het geding waren; vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid, verscheidenheid spelen ook nu nog.

De geschiedenis en de actualiteit zijn de reden dat tientallen gemeenten deelnemen aan het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten. Deze landelijke organisatie en de gemeente Brielle verzorgen samen de officiële opening van dit bijzondere jaar.

---

Foto: koninklijkhuis.nl, RVD, Martijn Beekman

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Ontvang 4x keer per jaar onze nieuwsbrief met alle tips van Brielle. Actualiteiten, evenementen, tips voor restaurants, voor jong en oud, etc.

Aanmelden