Zoeken

Brielse kinderen spelen in theaterstuk Maerlants Voorne

08 juni 2024 Brielse kinderen spelen in theaterstuk Maerlants Voorne

Over twee weken op de wallen bij de Noordpoort: openluchtspektakel Maerlants Voorne! Verschillende Brielse kinderen zijn al volop aan het oefenen.

Het is prachtig weer bij de Noordpoort wanneer we aankomen voor ons interview. Er staat muziek op en vijf kinderen zijn op het gras aan het dansen: in een cirkel en vervolgens draaien ze 1 op 1 een rondje.

‘Daar is de journalist!’ zegt Margareth van Rooijen, initiatiefnemer van het openluchtheater, als ze me ziet. Margareth (rechtsachter) is van de Culturele Stichting Voorne. Met de drukbezochte en succesvolle openluchttheaterstukken Jezus Christ Superstar in de vesting van Hellevoetsluis en Perpetuum Mobile bij onze Langepoort op haar naam, heeft ze zich inmiddels bewezen als theatermaakster. Maerlant’s Voorne lijkt nu al een evenement om niet te willen missen.

De kinderen verzamelen zich om mijn vragen te beantwoorden. Want ja, ik ben erg nieuwsgierig en wil graag weten wat ze op 22 en 23 juni precies gaan doen, hoe ze er bij kwamen om mee te doen en vooral: wat ze er zo leuk aan vinden.

Lotte vertelt me dat het Maerlant’s Voorne zich af zal spelen in de 13de eeuw, in de tijd dat de plek waar we wonen, Voorne, overstroomt raakt. Rosalie vult aan: ‘Het gaat over Jacob van Maerlant die hier toen woonde, hij is vader van alle dichters. Hij gaf les aan boeren en vissers.’ Als ik vraag aan de kinderen wie zij voorstellen, dan antwoorden ze in koor: ‘wij zijn de boerenkinderen!’. Ryan vertelt me dat de kinderen in die tijd les kregen van Jacob in lezen en schrijven. Het bijzondere ervan was dat Jacob dat deed in het Diets, het toenmalige Nederlands. ‘Dat was toen bijzonder, want dat was normaal Frans en Latijn’.

Als ik dan vraag hoe de kinderen dat allemaal weten, zegt Joris gelijk dat ze dit allemaal van Margareth leren. Joris is zelf erg geïnteresseerd in geschiedenis en hij zou best graag een keer een kijkje willen nemen in hoe het toen was, met een tijdmachine bijvoorbeeld, mocht dat ooit kunnen. Sterre doet vooral mee omdat ze wil ontdekken of ze theater leuk vindt. Ze wil later kinderverpleegkundige of juf worden, maar vindt het wel leuk om eens te zien hoe zo’n theaterstuk tot stand komt. Zij kijkt vooral uit naar de show zelf.

Via de oma van Joris is ook Ina (linksachter) betrokken. ‘Zij vroeg me of ik zin had om mee te doen. Het leek me leuk en omdat ik vroeger op het Maarland gewoond heb, sprak het me meteen aan. Ik speel de moeder in dit stuk. Ik ben zelf vooral onder de indruk van de betrokkenheid en het enthousiasme van iedereen die meedoet, zowel jong als oud. En ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat op 22 en 23 juni.’

Mocht je inmiddels ook nieuwsgierig geworden zijn: het openluchttheater Maerlants Voorne vindt plaats in het weekend van 22 en 23 juni, beide dagen om 13.30 uur. Kaarten á €15 zijn te koop via de website www.culturelestichtingvoorne.nl en op = op.

We wensen Margareth, Ina, de kinderen en alle anders spelers en bezoekers, heel veel plezier!

Wil je weten wat er nog meer te doen is in Brielle deze zomer, kijk dan in onze agenda:

AGENDA

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Ontvang 4x keer per jaar onze nieuwsbrief met alle tips van Brielle. Actualiteiten, evenementen, tips voor restaurants, voor jong en oud, etc.

Aanmelden