Zoeken

Wie was Willem van Oranje?

Contactgegevens


Wie was Willem van Oranje?

Informatie

Oranje is een bekende naam in Nederland: zo heten natuurlijk onze koning Willem-Alexander en zijn gezin.

Ons koningshuis is dan ook familie van Willem van Oranje, die een grote rol speelde in de Tachtigjarige Oorlog en het ontstaan van Nederland zoals we dat nu kennen. Hij wordt ook wel ’de vader des vaderlands’ genoemd.

Willem werd geboren in Duitsland op 24 april 1533. Zijn vader was de rijke graaf Willem van Nassau, zijn moeder heette Juliana van Stolberg. Willem heette dus eigenlijk Nassau. Toen hij 11 jaar was overleed zijn neef uit Frankrijk (uit de plaats Orange). Die neef had geen kinderen, daarom erfde Willem van hem zijn bezit en de titel Prins van Oranje. Willem groeide voor een groot deel op in Brussel aan het Spaanse hof.

Toen Willem stadhouder werd van de Nederlanden, dacht Karel de Vijfde dat hij wel aan de kant van Spanje stond. Ze konden het goed met elkaar vinden. Pas toen de zoon van Karel – Filips de Tweede – de baas werd, kwam er onenigheid. Willem liet eerst niet merken dat hij het niet met de Spanjaarden eens was. Daarom stond hij ook bekend als Willem de Zwijger.

Na de bevrijding van Brielle door de watergeuzen werd Willem van Oranje echt de leider van de opstand in de Nederlanden. Het einde van de Tachtigjarige Oorlog heeft Willem niet meer meegemaakt. Filips had een prijs op zijn hoofd gezet. Hoewel hij een eerste aanslag overleefde, werd Willem in 1584 alsnog vermoord in Delft. Zijn zoon Maurits volgde hem op als stadhouder en legeraanvoerder.

Ons volkslied, het Wilhelmus, gaat over Willem van Oranje. Dit lied wordt nog steeds gezongen bij belangrijke gebeurtenissen.

Wist je dat..

Willem van Oranje in Brielle is getrouwd? Hij trouwde in 1575, drie jaar na de bevrijding, met zijn derde vrouw, Charlotte de Bourbon in onze Brielse Dom. Bijzonder hè? 

Je kunt tussen april en oktober een keertje in de kerk binnenlopen en één van de twee grote ramen bekijken aan de linkerkant. In glas-in-lood zie je dan Willem en zijn vrouw. Je betaalt 1 euro entree en kunt dan ook de toren beklimmen voor een heel mooi uitzicht!