Zoeken

polygon polygon polygon
1 April 1 April

Eersteling der Vrijheid!

polygon polygon

1 April

Wie heeft het niet geleerd op school? Brielle is bekend uit de geschiedenisboekjes. Want op 1 April verloor Alva zijn Bril (Brielle).

Dit rijmpje verwijst naar 1 april 1572, het jaar waarin de watergeuzen het stadje Brielle op de Spanjaarden veroveren. Brielle wordt bevrijd van de Spanjaarden en kan zich eersteling der vrijheid (Libertatis primitiae) noemen. De Spaanse opperbevelhebber Alva verliest “zijn Brielle”.

Het is een belangrijk moment in het verloop van De Tachtigjarige Oorlog. Brielle is hiermee namelijk de eerste vrije stad van de Nederlanden. Dit historische feit wordt door de bevolking op 1 april nog jaarlijks gevierd en bezoekers zijn hierbij van harte welkom.

De straten in de binnenstad van Den Briel zijn bedekt met stro, de visnetten en de was worden in de straten gedroogd. De bevolking loopt in zestiende-eeuwse kledij, vissers leuren met “versche visch” en wasvrouwen doen aan de waterkant de was. De 1 April Vereniging voert het spel ‘Om de sleutel van de stad’ op.

Hierna barst het feest los in de Brielse taveernen, waar Spanjaarden, Geuzen en inwoners van Den Briel met elkaar dansen alsof er niets gebeurd is.

Bekijk het programma en meer:

www.1aprilbrielle.nl

Eersteling der Vrijheid!

Vier Pasen in 'Den Briel'

Dit jaar valt 1 april op tweede paasdag. Een vrije dag en een uitgelezen kans om een paar nachten in Brielle te blijven.

Kom daarom dit paasweekend naar ons vestingstadje en geniet van de sfeer en het verhaal van Brielle. Boek je overnachtingen bij één van onze campings, hotels of B & B's. De horeca en winkels hebben leuke acties rondom 1 april en je maakt de Kalknacht mee, de beroemde nacht vóór 1 april, waarop op menig raam leuzen gekalkt worden en het érg gezellig is in de Brielse horeca. Beleef het 1 april gevoel met ons mee!

Leuk weetje: ons museum van de Tachtigjarige Oorlog, in hartje Brielle aan de Markt, is op zaterdag 30 maart (vanwege museumweekend) en op tweede paasdag (vanwege 1 april) gratis open.

Parkeren in Brielle is overal gratis, op 1 april zijn er extra parkeerplaatsen. Kijk hier voor meer informatie.

Podwalk Verhaal van Nederland

Met het vieren van 1 april vieren we in feite de Geboorte van Nederland. Onder ander hierover vertelt Daan Schuurmans ons tijdens de podwalk van Het Verhaal van Nederland. 

Inmiddels is de Brielse podwalk al door 14.000 mensen gelopen! Kom je tijdens het Paasweekend naar Brielle? Dan is het echt een aanrader. De podwalk is te lopen met oortelefoontjes en gaat op basis van GPS, je hebt alleen de app nodig en het is niet nodig verbonden te blijven met het internet.

Uiteraard kom je op de route langs fijne horecagelegenheden. En, vergeet niet de bijzondere winkeltjes van Brielle te bezoeken!

Eersteling der Vrijheid!
Slope down