Oudheidkamer

In het eeuwenoude Kruithuis op de Brielse wallen is een permanente expositie ingericht over de geschiedenis van de 1 aprilvieringen in den Briel. De tentoonstelling vertelt hoe de Brielse bevolking door de eeuwen heen heeft herdacht dat de stad op 1 April 1572 door de Watergeuzen werd ingenomen. Het lukte de Spanjaarden niet meer de stad te heroveren. Het was het begin van ons huidige Nederland. 

Het Kruithuis is te vinden op de wallen, vlakbij molen 't Vliegend Hert. De oudheidkamer is geopend van april tot en met september. Op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en op zondag van 12.00 tot 16.00 uur. 

De toegang is gratis (donatie wordt op prijs gesteld)

Historie

Het Kruishuis op Bastion II stamt uit 1633. Dit magazijn herinnert aan het Brielse garnizoensverleden. Het is omgeven door een kleine gracht op het Kruishuisbolwerk, één van de negens bastions die de Brielse vesting telt. Het bevatte vroeger het kruit voor de kanonnen en geweren en staat in een zogenaamd 'hol' bolwerk. Het water in de gracht werd in 1810 gebruikt om er tijdens een brand op het Molenbolwerk de opgeslagen voorraad kruit in te gooien, om erger te voorkomen. 

Het laatste nieuws van de Oudheidkamer te Brielle kunt u vinden op: 

www.levedevestingbrielle.nl/kruithuis