1 Aprilviering

Viering 2020 gaat niet door

In gezamenlijk overleg hebben het bestuur van de 1-Aprilvereniging en de burgemeester van Gemeente Brielle besloten dat de viering van 1april 2020 niet kan plaatsvinden. Donderdag 12 maart heeft het kabinet een aantal maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In deze richtlijnen staat onder meer dat evenementen, waarbij meer dan 100 mensen verwacht worden, moeten worden afgelast. De 1-Aprilviering wordt, gelet op eerdere ervaringen uit voorgaande jaren, door meer dan 10.000 mensen bezocht.

In gezamenlijkheid is besloten om de maatregelen die vooralsnog gelden tot en met 31 maart ook voor 1 april te volgen. “De onzekerheid over het verloop van de infectieziekte, de richtlijnen van het Rijk en onze verantwoordelijkheid om zo breed mogelijk bij te dragen aan het bestrijden van de verspreiding van het virus, brengt ons tot de opvatting dat zo snel mogelijk duidelijk moet worden gegeven over het wel of niet doorgaan van dit evenement.”, aldus Wim van Noord, voorzitter 1-Aprilvereniging.

Burgemeester Rensen; “Ik vind het als burgemeester belangrijk om snel duidelijkheid te geven over de 1 April-viering dit jaar gezien de maatschappelijke impact van het evenement in Brielle. Helaas is er dit jaar op 1 april geen 1-Aprilviering. Dat is erg jammer, het evenement zit zo diep in het DNA van de stad. In gezamenlijkheid met de 1-Aprilvereniging heb ik dit besluit genomen”.

---

Wie heeft het niet geleerd op school? Brielle is bekend uit de geschiedenisboekjes. Want op 1 April verloor Alva zijn Bril (Brielle).

Dit rijmpje verwijst naar 1 april 1572, het jaar waarin de watergeuzen het stadje Brielle op de Spanjaarden veroveren. Brielle wordt bevrijd van de Spanjaarden en kan zich eersteling der vrijheid (Libertatis primitiae) noemen. De Spaanse opperbevelhebber Alva verliest “zijn Brielle”.

Het is een belangrijk moment in het verloop van De Tachtigjarige Oorlog. Brielle is hiermee namelijk de eerste ‘vrije stad’ van de Nederlanden. Dit historische feit wordt door de bevolking op 1 april nog jaarlijks gevierd en natuurlijk bent u hierbij van harte welkom.

De straten in de binnenstad van Den Briel zijn bedekt met stro, de visnetten en de was worden in de straten gedroogd. De bevolking loopt in zestiende-eeuwse kledij, vissers leuren met “versche visch” en wasvrouwen doen aan de waterkant de was. De 1-April vereniging voert het spel ‘Om de sleutel van de stad’ op.

Hierna barst het feest los met als sluitstuk het Geuzenbal, waar Spanjaarden, Geuzen en inwoners van Den Briel met elkaar dansen alsof er niets gebeurd is.

 

Programma

Het programma tijdens de 1 Aprilviering en alle ins-en-outs vindt u elk jaar weer op:

 www.1aprilbrielle.nl

Parkeren kan op het parkeerterrein bij de Jumbo aan de Thoelaverweg of één van de andere aangewezen plekken, vanwaar u op 5 minuten lopen de binnenstad bereikt.

Overnachten

Natuurlijk is er ruime gelegenheid om dit weekend in Brielle te overnachten. In de sfeervolle binnenstad, vindt u het Atlas Hotel en Fletcher Hotel De Zalm. Bij de entree van Brielle, net buiten de binnenstad is er ook nog het Bastion Hotel waar u prettig kan verblijven. En natuurlijk zijn er vlakbij Brielle ook diverse vakantiehuizenBed & Breakfasts en diverse campings, onder andere aan het prachtige recreatiegebied het Brielse Meer.

Eten en drinken

U kunt in Brielle overal terecht op fijne terrasjes in de historische, gezellige straatjes van Brielle. Vele gelegenheden zijn gesitueerd in panden van soms wel honderden jaren oud. De kaart is modern en heeft aan keuze alles wat u maar kunt bedenken, met af en toe een ambachtelijke knipoog naar het Briels verleden. Een overzicht van alle restaurants vindt u hier (reserveren rond 1 April is gewenst). Er zijn tevens lunchrooms, café's en snackbars voor een hapje en drankje.

Historisch Museum Den Briel en de Oudheidskamer

Ook op andere dagen van het jaar is in Brielle de sfeer van 1 april 1572 terug te vinden. Op het oude stadhuis prijkt de leus 'Libertatis Primitae' (Eersteling der Vrijheid), in de oudheidskamer in het oude Kruithuis op de Wallen is een permanente expositie over de 1 aprilvieringen te bezichtigen (van 1 april t/m oktober op zaterdag en zondag). En voor meer informatie over de Tachtigjarige Oorlog kunt u terecht in De Tachtigjarige Oorlog Historisch Museum Den Briel.

  ---

Blijf op de hoogte van alle nieuws over Brielle via de sociale media: