In de omgeving

Brielle; de parel van Voorne vraagt erom ontdekt te worden. Én dat niet alleen, ook de nabije omgeving van Brielle, ‘de Zuid-Hollandse eilanden’ zijn een verrassing vol variatie!  
 
Water, strand, duinen, bossen en polders; veel rust en ruimte, in een omgeving van historische stadjes en karakteristieke dorpen. Op Voorne-Putten komen de liefhebbers van alle soorten watersport en strandplezier zeker aan hun trekken. Natuur, landschap en cultuurhistorische stadjes bieden er veel mogelijkheden.

Voorne-Putten beslaat een gebied in de provincie Zuid-Holland tussen het Haringvliet, het Spui, de Oude Maas en het Brielse Meer, direct ten zuiden van het haven- en industriegebied van Rijnmond.

Het bestaat uit de voormalige eilanden Voorne en Putten. Deze waren als gevolg van de verzanding van de Bernisse aan elkaar gegroeid en vervolgens door middel van bruggen, tunnels en dammen met de rest van de provincie verbonden. Er liggen vier gemeenten op het eiland met in totaal ruim 170.000 inwoners. Vanwege de sterke economische band met Rotterdam en het Rotterdamse havengebied, behoort Voorne-Putten tot de Stadsregio Rotterdam.

De grens tussen Voorne en Putten vormt het riviertje de Bernisse. De dorpjes Geervliet, Abbenbroek, Oudenhoorn en Zuidland liggen allen aan de Bernisse en op Putten. De grootste plaats op Putten is Spijkenisse. Maar, zeker voor de bezoekers aan Brielle zijn met name de op Voorne gelegen vestingsteden Brielle en Hellevoetsluis en de badplaatsen Rockanje en Oostvoorne in trek!

Het westen van Voorne wordt in beslag genomen door een belangrijk natuurgebied met duinvalleien en een rijk vogelleven. Het is het oudste deel van het eiland en het heeft vroeger één geheel gevormd met Goeree. Het huidige Voorne heette toen Oostvoorne, een naam die voortleeft in die van het dorp Oostvoorne, het oudste op het eiland. Hier resideerden de heren van Voorne, in een burcht op een kunstmatige heuvel. Na 1200 werd de rest van Voorne-Putten ingedijkt. In 1371 werd Voorne voorgoed een deel van het gewest Holland.

Meer informatie:

Marketing OP Voorne-Putten
T 0181-312318
E info@opvp.nl

website: www.opvoorneputten.nl