Welkom op de markt

De marktmeester stelt zich voor...

Ik zal mij nu zelf eerst even kort voorstellen: ik ben Leon Ponsen 54 jaar en ben nu ongeveer al weer 5 jaar marktmeester in Brielle, en het bevalt mij nog steeds. Het mooiste van het marktmeester zijn is dat je een heel veelzijdige taak hebt. Want soms ben je administrateur, ordehandhaver, ook wel eens maatschappelijk werker, controleur en ook nog eens organisator.
 
Er zijn momenten op de markt die erg leuk zijn, zoals gesprekken die je hebt met de mensen die op de markt lopen, en met de marktkooplieden. Toch zijn er ook momenten op de markt die heel wat minder zijn, en dat zijn de momenten als je mensen op hun verantwoording moet aanspreken. Dan ontstaan er wel eens gesprekken die je maar liefst zo snel mogelijk vergeet. Een voorbeeld van niet al te leuke dingen die je meemaakt op de markt is het volgende. De markt begint niet zoals sommige denken 's morgens om negen uur, maar al veel vroeger. Om half zes komt de kramenzetter de firma van Zessen de kramen al opbouwen. Daarbij vinden zij vaak hinder doordat er nog geparkeerde auto’s op de markt staan. De heer van Zessen belt hiervoor een collega van mij op van de afdeling Boa. En samen met mijn collega gaan wij dan over tot actie en laten deze auto’s wegslepen door de firma Quartel. Dit wegslepen is overigens niet zonder kosten, en deze kosten worden verhaald op de eigenaar van de auto. Dit is voor de eigenaar van de auto niet prettig, maar u mag weten dat het ook voor ons niet prettig is deze mensen 's morgens vroeg te confronteren met toch wel een groot  bedrag voor het wegslepen. Maar alles bij elkaar geeft het wel die veelzijdige baan, een baan met plezier en een mate van spanning.
 
De markt in Brielle die al ongeveer 50 jaar een begrip is in de binnenstad. In deze periode van 50 jaar heeft de markt al heel wat veranderingen en moeilijke tijden door gemaakt. Maar gelukkig voor de inwoners en de Gemeente zelf is de markt gebleven. Want laten wij eerlijk zijn Brielle zonder weekmarkt op de maandag zal toch een kale en lege bedoening worden. En ook al ben je misschien geen marktfreak, als je zo over de markt loopt is het toch een plaats van ontmoeting en gezelligheid, je moet het wel willen zien en willen ervaren.
De marktkooplieden proberen ondanks de zware tijden die ze momenteel meemaken door de crisis, toch hun beste beentje voor te zetten met een lacht en een vriendelijk woord en een vriendelijk gezicht. Misschien is uw € 1 op de markt nu geen € 2,50 meer waard, een sterk punt van de markt is, dat als je iets gekocht hebt en het past niet, of niet goed is, je het altijd terug kan brengen. Dat is een stukje service wat je op de markt vindt en krijg; er zijn plaatsen waar dit soms moeite geeft.
 
Verder hopen we dat we de markt weer wat gezelliger kunnen gaan maken en aantrekkelijker voor het publiek door wat veranderingen aan te gaan brengen op de markt. Hier moet nog wel toestemming van het bestuur voor worden gegeven. Ik heb zelf als marktmeester een goede hoop dat de markt weer wat gaat aantrekken en dat het publiek weer meer gaat komen. Maar een ding moeten wij niet vergeten, je kunt iets goed maken en opbouwen, als je goede communicatie met elkaar hebt. En daarbij onderling samenwerkt als marktkooplieden, maar ook als Gemeente Brielle en de marktkooplieden. Wij hopen dat de winkeliersvereniging van Brielle in de toekomst ook wil samenwerken met de marktkooplieden. Want ik geloof nog altijd dat de kooplieden van weekmarkt, de Gemeente en winkeliersvereniging de stad Brielle bruisend kunnen maken door goede samenwerking.
 
Leon