Vol verwachting klopt ons hart!

Zondag 18 november meren Sint en Piet aan in Brielle! Sinterklaas heeft ons laten weten dat hij er zin in heeft en dat hij er naar uit kijkt zijn stoomboot weer even in te ruilen voor ons Brielse Geuzenschip. 

Intocht

De Sint komt om 12.30 uur aan op Maarland Noordzijde, samen met zijn pakjespieten, strooigoedpieten, verlanglijstjespieten én zijn muziekpieten! 
Na een welkomstwoord door onze burgemeester, gaan Sint en Pieten tezamen met Libertatis én alle kinderen in optocht door de stad.
Vanaf het Maarland lopen we richting de Voorstraat, Markt, Nobelstraat, terug door de Nobelstraat, Varkensstraat, Turfkade, Vischstraat. De optocht eindigt vervolgens op de Markt.

Receptie

Van 15.00 uur tot ongeveer 16.30 uur is er een receptie in de hal van het stadhuis op de Markt. Kinderen kunnen hier een bezoekje brengen aan de Sint, tekeningen afgeven aan Sinterklaas of Piet en hun verlanglijstje inleveren.

Pepernotenmarkt

Deze dag zijn uiteraard ook de winkels en horeca geopend, zodat de Pieten alvast op zoek kunnen naar de cadeautjes die op de verlanglijstjes staan. En zijn dan ook kraampjes met leuke spulletjes. 

Sinterklaashuis

Van 19 november t/m 3 december 2018 zal het Brielse Sinterklaashuis zich weer huisvesten in een prachtige historisch pand in de binnenstad, te weten het Arsenaal, Rozemarijnstraat 46. Het Arsenaal zal wederom omgetoverd worden tot het huis van Sinterklaas en zijn pieten.

Let op: Op schooldagen is het huis alleen geopend voor onderwijs instellingen. Woensdagmiddag, vrijdagmiddag, zaterdag en zondag is het huis wisselend geopend voor particulieren. Via de reserveringsknop op de website van het Brielse Sinterklaashuis kun je kijken wanneer er nog plek is en gelijk je kaartjes kopen.

Voor bezoek van bedrijven en scholieren is het sinterklaashuis inmiddels uitverkocht.

 

De Brielse Maskerade 

In welke stad bestaat er zo’n bijzonder evenement als de Maskerade? Inderdaad, nergens anders dan in onze vestingstad. Niet voor niets is onze Brielse Maskerade bekroond met het Unesco-certificaat Immaterieel Erfgoed! 

Daarom komen Briellenaren op 5 december massaal naar de binnenstad, om onder het genot van (gratis) warme chocolademelk en glühwein, te gaan kijken naar de deelnemers. Want tijdens de Maskerade gaan maskeradegangers uit hun dak. Sommigen verzinnen gewoon iets geks en andere deelnemers uiten op humoristische wijze hun frustraties en/of kritiek betreffende alles wat er in het afgelopen jaar gepasseerd is, zonder aanzien des persoons. Of het nu om plaatselijke-, landelijke- of wereldgebeurtenissen gaat is daarbij om het even. Het gaat erom dat men er verkleed, gemaskerd of geschminkt de draak mee steekt.

Nieuwe stijl

Ook dit jaar staat de binnenstad weer op zijn kop. Dit keer zal voor de verandering vanaf 19.00 uur het publiek rondlopen in plaats van de deelnemers! Achter de fanfare aan, lopend langs de groepen valt er heel veel te zien en te horen. Om kwart voor acht komt de fanfare weer langs om de gemaskerde stoet op te halen en naar de Markt te begeleiden waar de feestelijke prijsuitreiking zal plaatsvinden. Wilt u deelnemen aan de maskerade? Om een goede indeling te kunnen maken is het fijn als u zich vooraf op geeft via werkgroep-maskerade@outlook.com (niet verplicht). Of u zich nu wel of niet hebt aangemeld, meldt u zich uiterlijk 18.30 uur bij Danssschool de Werker, Venkelstraat 17.

‘Commedia dell’arte’
Patrizia Esposito, Italiaanse met Brielse roots heeft zich dit jaar verdiept in onze Brielse maskerade. Ze maakt maskers in de traditie van ‘Commedia dell’arte’, een vorm van improvisatietheater uit Italië in de 16e tot 18e eeuw. Ze heeft speciaal voor de gelegenheid een masker ontworpen als mascotte voor de Maskerade. Deze zal voor het eerst te zien zijn op 5 december. Het wordt dan aan het hoofd van de optocht gedragen.

Afterparty

Net als vorig jaar zorgt de werkgroep van Stichting Kunst en Cultuur Brielle dat wie zin heeft nog na kan borrelen bij Dansschool de Werker.

---

Blijf op de hoogte van alle nieuws over Brielle via de sociale media: