Beleef de zomer in Brielle!

Vestingstad Brielle ("Den Briel") met de gezellige terrasjes en winkeltjes is bekend uit de geschiedenisboekjes, want ‘op 1 April (1572) verloor Alva zijn Bri(e)l’. 

Waar je ook Brielle (of Den Briel, de historische benaming) binnenkomt, het oude centrum ademt de sfeer van vervlogen tijden. De vestingwallen en de vele monumenten maken van Brielle een pittoreske vestingstad. Achter alle monumenten gaat een belevenis schuil die het ontdekken waard is. Bezoek de jachthaven, doe mee aan een stadswandeling, struin over de markt of rust uit op één van de vele terrassen.

Sint-Catharijnekerk

Bezoek de kerk en beklim de toren. Willem van Oranje trouwde hier in 1575 met Charlotte de Bourbon (lees meer).  U kunt van maandag tot en met zaterdag de kerk van 10.30 tot 16.30 uur bezoeken en de kerktoren beklimmen. In juli en augustus ook op zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Er wordt u één euro per persoon gevraagd (kinderen vijftig eurocent) voor het onderhoud van deze prachtige Brielse Dom.

De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel

In het museum (in het oude stadhuis op de Markt van Brielle) komt de bezoeker aan de hand van objecten, filmpjes, geluidsfragmenten, animaties en spellen van alles te weten over de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).  Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur en zondag: 13.00-17.00 uur. Deze zomer kunt u de bijzondere expositie bekijken: 'De Gebroeders de Witt, Iconen van de Gouden Eeuw'. Met schilderijen (18!), prenten, tekeningen, penningen en bustes wordt een beeld gegeven van het leven van Johan de Witt (1625-1672) en zijn oudere broer Cornelis (1623-1672).  (Lees meer)

Vestingwerken Brielle

Sinds 1713 is er weinig aan de vesting van Brielle veranderd, waardoor de Brielse verdedigingswerken tot de belangrijkste overgebleven vestingwerken van Nederland behoren. De vesting bestaat uit verscheidene bastions, ravelijnen en poorten, en is erg mooi te bezichtigen door een wandeling over de wallen.

De oudheidkamer in het Kruithuis op Bastion II is t/m september geopend op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en op zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Molen 't Vliegend Hert met molenwinkel kunt u bezoeken op vrijdagen van 10.00 - 17.00 uur en elke 1ste en 3de zaterdag van de maand van 10.00-13.00 uur. En in de bunker op Bastion V is dagelijks een audiovisuele presentatie over de Franse tijd te bekijken tussen 10.00 - 16.00 uur (de deuren gaan open bij goed weer). Let ook op de prachtige wandschilderingen over Brielle.

Orgelconcerten

Vanaf juni zijn er elke maandagavond en zaterdagmiddag orgelconcerten. De maandagserie vindt plaats om 20.15 uur in de Sint-Catharijnekerk. De zaterdagserie is afwisselend in de Sint-Catharijnekerk en de Bedevaartskerk en start om 16.30 uur. Meer informatie vindt u in de Brielse Cultuurladder.

Wandelingen

In de zomer worden er wekelijks stadswandelingen gehouden door Gidsengroep Brielle. Elke donderdag en zaterdag om 13:15 uur staat een gids bij standbeeld koningin Wilhelmina voor een vrije wandeling. Vertrek 13:30 Kosten p.p. 4,50 voor volwassenen. Kinderen tot 6 jaar gratis, 7-18 jaar € 3,- p.p. Wilt u buiten deze dagen met een groep een wandeling met een gids plannen, doe dat dan via het aanmeldformulier op www.gidsengroepbrielle.nl

Paardentram

Deze zomer rijdt van zaterdag 6 juli t/m zondag 8 september de paardentram door Brielle. U kunt opstappen bij de Brielsche aap (halte Jumbo, Thoelaverweg, waar u uw auto ook parkeren kunt), de Markt (Hoofdwacht, centrum Brielle) en de Bedevaartkerk aan de Rik. De paardentram rijdt dagelijks van 12.00 tot 16.00 uur en kost €3 (volwassenen) of €2 (kind).

Evenementen 

  • 19 juli t/m 21 juli: Toost Foodtruck Festival op het Bleijkersbolwerk. Klik hier voor meer informatie.
  • Woensdag 24 juli: Zomermarkt
  • Zondag 28 juli: Brielle Blues
  • Woensdag 31 juli: Boekenmarkt
  • Zaterdag 3 augustus: Vertelfestival
  • Woensdag 7 augustus: Zomermarkt
  • Woendag 14 augustus: Antiek- en Curiosamarkt
  • Woensdag 21 augustus: Zomermarkt
  • Zaterdag 31 augustus: Bruisend Brielle

Zie alle evenementen op de evenementenpagina.

Wilt u op de hoogte blijven van het wel en wee in Brielle? Volg dan onze facebookpagina, schrijf u hieronder in voor de Beleef Brielle nieuwsbrief of volg ons op instagram

---

Blijf op de hoogte van alle nieuws over Brielle via de sociale media: