Hartjes op de Brielse ramen...

Menig toerist die rond loopt in de Brielse binnenstad vraagt zich af wat de hartjes op de Brielse ramen betekenen. 


Foto links: redactie, foto rechts: Marjan Veenenbos

De vooravond van 1 april is traditiegetrouw 'Kalknacht' in Brielle. Briellenaren gaan dan de straat op met kalkverf en schrijven leuzen op de Brielse ramen. 

Sinds enkele jaren is kalken op de vooravond van 1 april verboden, omdat er incidenten waren met latexverf en vernielingen. Maar toch blijven er steeds enkele bewoners kalken, gelukkig de laatste jaren zonder noemenswaardige incidenten en met afwasbare kalkstiften. 

De afgelopen twee jaar kon het grote Brielse 1 aprilfeest met het spel 'om de sleutel van de stad' niet doorgaan. Om steun te betuigen aan de mensen die gebukt gaan onder de coronacrisis, hebben kalkers (niemand weet wie, zoals het hoort!) hartjes op de ramen getekend. 

Gekleurde hartjes

Vorig jaar waren dat witte hartjes, dit jaar gekleurde. De kleuren geel en rood zijn ook de kleuren van de Spaanse vlag, wat vermoedelijk refereert aan het feit dat de Spanjaarden deze twee coronajaren onverslagen zijn. Dit in tegenstelling tot andere jaren waarin de geuzen Brielle op 1 april elke keer weer bevrijden van het Spaanse juk.

Ongewassen ramen

Normaliter worden de Brielse ramen na enkele dagen gewoon weer gewassen, maar deze keer hebben veel bewoners de hartjes laten staan, waarschijnlijk vanwege de sympathieke boodschap ervan. 

--- 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Brielle? Volg alle nieuws over Brielle via de socials: