Historisch Museum Den Briel: Tentoonstelling Gebroeders de Witt

Met schilderijen (18!), prenten, tekeningen, penningen en bustes wordt een beeld gegeven van het leven van Johan de Witt (1625-1672) en zijn oudere broer Cornelis (1623-1672). Cornelis was ruwaard van Putten; zijn Hof was gevestigd in Geervliet. Veel aandacht is er voor de Tocht naar Chatham en de toedracht van de moord op de broers op 20 augustus 1672. Met de tentoonstelling wordt de nieuwe, tot museumzaal heringerichte Cornelia van der Lindenzaal officieel in gebruik genomen.

Gastconservator en publicatie
Dr. Ronald Prud’homme van Reine, gespecialiseerd in onder meer de gebroeders De Witt, stelde als gastconservator de tentoonstelling samen. Van zijn hand is ook de rijk geïllustreerde publicatie die de tentoonstelling begeleidt.

Bruiklenen
De tentoonstelling omvat bruiklenen van het Rijksmuseum, Amsterdam Museum, Haags Historisch Museum, Mauritshuis, Museum De Gevangenpoort, Museum Rotterdam, Koninklijke Bibliotheek, Dordrechts Museum, Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam en het Streekarchief Voorne-Putten.

Topstuk in bruikleen van het Louvre
Het pronkstuk van de tentoonstelling is de gouden beker die Cornelis de Witt in 1667 ten geschenke kreeg van de Staten van Holland. De beker wordt in bruikleen gegeven door Musée de Cluny (eigenaar) en Musée du Louvre (beheerder).

Storytrail
Voor de gelegenheid heeft theatergezelschap Stadsavonturen een bloedstollende storytrail over de gebroeders De Witt in Brielle ontwikkeld. Deze theaterwandeling door Brielle vindt plaats op 15 juni om 19.15 uur, vertrekt vanaf de Markt en eindigt in de Catharijnekerk. De theaterwandeling wordt op meerdere dagen aangeboden.
Reserveren is noodzakelijk: www.storytrail.nl/stadswandeling-brielle

Tentoonstelling in Geervliet
Met de stichting Oud-Geervliet trekt het Historisch Museum Den Briel deze zomer samen op in de kennisoverdracht en de organisatie van publieksactiviteiten rondom de gebroeders De Witt. Op 22 juni opent in het stadhuis van Geervliet een tentoonstelling over Cornelis de Witt.

LET OP! Museum gesloten op donderdag 6 juni en dinsdag 11 juni in verband met kunsttransporten
Historisch Museum Den Briel is op donderdag 6 en dinsdag 11 juni 2019 gesloten voor het publiek. Op die dagen komen de transporten aan van de ruim veertig kunstwerken die deel uitmaken van de tentoonstelling De Gebroeders De Witt. Iconen van de Gouden Eeuw. De tijdelijke bruiklenen zijn afkomstig van: Rijksmuseum, Amsterdam Museum, Haags Historisch Museum, Mauritshuis, Museum De Gevangenpoort, Museum Rotterdam, Koninklijke Bibliotheek, Dordrechts Museum, Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam, het Streekarchief Voorne-Putten en … Musée de Cluny/Musée du Louvre.

De hal van het museum wordt op 7 en 11 juni gebruikt als transitieruimte waar de kunstwerken worden ontdaan van hun “turtles”. Vervolgens worden de schilderijen en objecten ingericht in de Brielse Schatkamer en in de nieuwe museumzaal. 

 

Openingstijden Historisch Museum Den Briel

Dinsdag t/m zaterdag van 10-17 uur; zondag van 13-17 uur.


Bezoekadres museum 
Markt 1, 3231 AH Brielle

Algemene info 
Tel.: 0181-475475 
E-mail: info@historischmuseumdenbriel.nl
www.historischmuseumdenbriel.nl

Of volg het museum via de sociale media: