Historisch Museum Den Briel

Het museum
Brielle was de ‘eersteling der vrijheid’: Libertatis Primitiae. De inname betekendeeen belangrijke stap op weg naar de zelfstandige Republiek. Maar wie vochten er eigenlijk tegen wie? Wat was de beeldenstorm, wie was de hertog van Alva en hoe kon stadhouder Maurits van Nassau zoveel veldslagen winnen? Waarom werd Johan van Oldenbarnevelt onthoofd? Met objecten, filmpjes, vertellingen, animaties en spellen krijgt de bezoeker antwoord op deze vragen.


Zeldzaam portretje Maarten Harpertszn Tromp

Pier Terwen, restauratiespecialist, droeg onlangs een portretje op paneel van Maarten Harpertszn Tromp in langdurig bruikleen over aan de gemeente Brielle/het museum. Tromp werd circa 23 april 1598 in Brielle geboren. Hij won vele zeeslagen tijdens de Tachtigjarige Oorlog; daarna is zijn meest bekende overwinning De Slag bij Dungeness tegen de Engelsen in november 1652. Admiraal Tromp kwam om op zijn vlaggenschip De Brederodetijdens de Slag bij Ter Heijde op 10 augustus 1653. Een kanon van De Brederode, een geschenk van Denemarken uit 1910, staat opgesteld in de voorhal van het museum.
Tromp is uitgebeeld met de Franse ridderorde van Sint-Michiel die hij ontving van Lodewijk XIII (1601-1643), koning van Frankrijk.


Het praalgraf van Tromp bevindt zich in de Oude Kerk van Delft. Het portretje is te zien in de onlangs uitgebreide, interactieve zeeheldenzaal. 

Digitale Tour
Brielle biedt ook een digitale tour langs 22 bezienswaardigheden in de stad en op de wallen. De locaties hebben een relatie met 22 objecten in het museum. De digitale tour geeft historische informatie via tekst, anekdotes, beeld en animaties. Deze informatie kunt u via QR codes met uw smartphone of tablet ophalen. De tour, waarbij u de stad als totaalbeleving zult ervaren, leidt ook langs winkels en horecagelegenheden.

 

Openingstijden Historisch Museum Den Briel

Dinsdag t/m zaterdag van 10-17 uur; zondag van 13-17 uur.


Bezoekadres museum 
Markt 1, 3231 AH Brielle

Algemene info 
Tel.: 0181-475475 
E-mail: info@historischmuseumdenbriel.nl
www.historischmuseumdenbriel.nl

Of volg het museum via de sociale media: