De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel

In De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel staat de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) centraal en is er veel aandacht voor de datum 1 april 1572. Op die dag werd Brielle (ofwel Den Briel, Briella, Brill) in naam van Willem van Oranje door de watergeuzen op de Spanjaarden ingenomen.

Het museum
Brielle was de ‘eersteling der vrijheid’: Libertatis Primitiae. De inname betekendeeen belangrijke stap op weg naar de zelfstandige Republiek. Maar wie vochten er eigenlijk tegen wie? Wat was de beeldenstorm, wie was de hertog van Alva en hoe kon stadhouder Maurits van Nassau zoveel veldslagen winnen? Waarom werd Johan van Oldenbarnevelt onthoofd? Met objecten, filmpjes, vertellingen, animaties en spellen krijgt de bezoeker antwoord op deze vragen.

Tentoonstelling

De tentoonstelling in de zomer van 2021 “De admiraals Cornelis Tromp en Philips van Almonde. Strijd tot aan het graf” belicht het leven van Cornelis Tromp (1629-1691) en dat van de in Brielle geboren Philips van Almonde (1644-1711). Met prenten, penningen, beeldjes en enkele schilderijen wordt aandacht geschonken aan de zeeslagen waar Tromp en Van Almonde aan deelnamen. Eén van de tentoongestelde portretten van Cornelis Tromp, geschilderd door Jan Mijtens, is een bruikleen van het Rijksmuseum. Cornelis Tromp kreeg na zijn dood geen grafmonument maar werd bijgezet in de grafkelder van zijn vader Maerten in de Oude Kerk in Delft. Van Almonde kreeg wel een eigen grafmonument, in de Sint-Catharijnekerk in Brielle. Dit praalgraf maakt deel uit van de tentoonstelling. Lees meer >

Digitale Tour
Brielle biedt ook een digitale tour langs 32 bezienswaardigheden in de stad en op de wallen. De locaties hebben een relatie met objecten in het museum. De digitale tour geeft historische informatie via tekst, anekdotes, beeld en animaties. Deze informatie kunt u via QR codes met uw smartphone of tablet ophalen. De tour, waarbij u de stad als totaalbeleving zult ervaren, leidt ook langs winkels en horecagelegenheden.

Het museum is verheugd vanaf dinsdag 8 juni 2021 weer bezoekers te mogen verwelkomen. Ook de Stenen Baak is vanaf die datum te bezoeken. Het Visserij Museum in Zwartewaal opent de deuren weer vanaf 12 juni 2021. Tickets kunt u op de website van het museum reserveren. 

Bezoekadres museum
Markt 1, 3231 AH Brielle

Algemene info
Tel.: 0181-475475
E-mail: info@historischmuseumdenbriel.nl
www.historischmuseumdenbriel.nl

Of volg het museum via de sociale media:

 

---