Zomer in Brielle!

Vestingstad Brielle met de gezellige terrasjes en winkeltjes is bekend uit de geschiedenisboekjes, want ‘op 1 April (1572) verloor Alva zijn Bri(e)l’.  Bezoek de jachthaven, doe mee aan een stadswandeling, struin over de markt of rust uit op één van de vele terrassen.

Sint-Catharijnekerk

Bezoek de kerk en beklim de toren. Willem van Oranje trouwde hier in 1575 met Charlotte de Bourbon.  U kunt van maandag tot en met zaterdag de kerk van 10.30 tot 16.30 uur bezoeken en de kerktoren beklimmen. Er wordt u één euro per persoon gevraagd (kinderen vijftig eurocent) voor het onderhoud van deze prachtige Brielse Dom. Ook zijn er deze zomer orgelconcerten in de Sint-Catharijnekerk (en de Bedevaartskerk aan de Rik, die dagelijks tussen 13 en 17 ook te bezoeken is). Kijk voor de concertagenda in de Brielse cultuurladder.  

De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel

In het museum (in het oude stadhuis op de Markt van Brielle) komt de bezoeker aan de hand van objecten, filmpjes, geluidsfragmenten, animaties en spellen van alles te weten over de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Van 13 juni t/m 26 augustus kunt u hier ook de tentoonstelling 'De Vier Vrouwen van Willem van Oranje' zien. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur en zondag: 13.00-17.00 uur. Lees meer >

Vestingwerken Brielle

Sinds 1713 is er weinig aan de vesting van Brielle veranderd, waardoor de Brielse verdedigingswerken tot de belangrijkste overgebleven vestingwerken van Nederland behoren. De vesting bestaat uit verscheidene bastions, ravelijnen en poorten, en is erg mooi te bezichtigen door een wandeling over de wallen.

De oudheidkamer in het Kruithuis op Bastion II is t/m september geopend op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en op zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Molen 't Vliegend Hert met molenwinkel kunt u bezoeken op vrijdagen van 10.00 - 17.00 uur en elke 1ste en 3de zaterdag van de maand van 10.00-13.00 uur. En in de bunker op Bastion V is dagelijks een audiovisuele presentatie over de Franse tijd te bekijken tussen 10.00 - 16.00 uur (de deuren gaan open bij goed weer). Let ook op de prachtige wandschilderingen over Brielle.

Paardentram

Van 8 juli t/m 2 juli rijdt er een paardentram door Brielle. Deze doet verschillende haltes aan, waaronder de halte bij het parkeerterrein aan de Toelaverweg (Jumbo Brielle). Een rit kost voor kinderen t/m 16 jaar 2 euro en voor volwassenen 3 euro.

Stadswandeling

In de zomer worden er twee keer per week wandelingen gehouden door Gidsengroep Brielle. Start van de wandelingen is het beeld van koningin Wilhelmina op de Markt. Elke donderdag en zaterdag t/m september vertrekt de gids om 13.30 uur. U meldt zich ter plekke aan voor aanvangstijd en betaalt €4,50 of € 3,00 voor kinderen van 6 t/m 18 jaar.

Evenementen en zomermarkten

Elke woensdag van 18 juli t/m 15 augustus zijn er van 10 - 17 uur zomermarkten in Brielle. Daarnaast zijn er verschillende festivals en activiteiten:

 • 22 t/m 24 juni: Brielse Meer Spektakel
 • 30 juni: Brielle achter de Voordeur: locatietheater op meer dan 30 locaties in de binnenstad
 • 1 juli: Koopzondag in de binnenstad en Bewust Voorne-Putten Festival op de Brielsche aap (ravelijneiland)
 • 13 t/m 15 juli: Foodtruckfestival op het Bleijkersbolwerk
 • 18 juli: Zomermarkt
 • 21 juli: Molendag Voorne-Putten Rozenburg (bij Korenmolen 't Vliegend Hert)
 • 25 juli: Boekenmarkt
 • 29 juli: Brielle Blues (groot Bluesfestival op drie podiums in de Brielse binnenstad
 • 1 aug: Grote Zomermarkt (inclusief de Turfkade)
 • 4 aug: Vertelfestival 
 • 8 aug: Antiek- en Curiosamarkt
 • 15 aug: Zomermarkt
 • 25 aug: Bruisend Brielle (havenactiviteiten, verenigingen, demonstraties, kunstmarkt, woonbeurs en meer).

Zie alle evenementen op de evenementenpagina.

---

Blijf op de hoogte van alle activiteiten in Brielle via de sociale media: