Vier 1 April in Brielle!

Brielle (Den Briel) werd tijdens de 80-jarige Oorlog als eerste stad van de Nederlanden bevrijd op de Spanjaarden. Admiraal Lumey van de Watergeuzen nam in 1572 op 1 April Brielle in, ‘in naam van Oranje’. Elk jaar op die datum is het druk in Brielle, want dan wordt dit heuglijke feit uitgebreid gevierd. 

De straten zijn uitgedost in 16de-eeuwse sferen en het spel om de sleutel van de stad wordt nagespeeld door de enthousiaste bevolking. Natuurlijk genieten burgers en soldaten naderhand gezamenlijk van heerlijk geuzenbier in de ‘taveernen van Den Briel’.

Programma 2020

De bevolking plaatst massaal Den Briel terug in de zestiende eeuw en presenteert in een zinderende stad met poorters, poorteressen, bedelaars, straatmuzikanten en monniken het volgende:

10.30 uur:    Coppelstock roeit door de haven.
10.45 uur:    Coppelstock komt aan land aan het Maarland NZ. Daar staan de trommelaars, vissers, volk, wasvrouwen, schietvereniging en gevolg te wachten.
11:10 uur:    Coppelstock loopt met het gevolg, Paddeltje voorop, via de Julianabrug en Voorstraat naar de Markt.
11.20 uur:    Introductie Poorter op het bordes van het stadhuis
11.25 uur:    Paddeltje en Coppelstock arriveren bij het Stadhuis en aansluitend Aanvang spel "Om de sleutel van de stad" voor het Stadhuis.
11.55 uur:    Bezoek burgemeester Koekebakker en vroedschap aan de Catharijnekerk
12.00 uur:    Start van de Wandelconcerten in de Catharijnekerk (tot 15.00 uur)
13.15 uur:    Vervolg spel om de sleutel van de Stad op het bordes van het stadhuis.
13.30 uur:    Geuzenkinderen spelen, zingen en dansen aan het Maarland NZ
14.00 uur:    Herbergscène aan het Maarland NZ
14.15 uur:    Aankomst PA aan het Maarland NZ
14.45 uur:    Introductie verteller bij de Langepoort
15.00 uur:    Rammeien van de Langepoort.
15.15 uur:    Intocht van de Watergeuzen Stoet trekt door: Langestraat, Wellerondom, Venkelstraat, Gasthuisstraat, Nobelstraat, Voorstraat, en Dijkstraat:    De stoet eindigt bij het 1 April Monument.
16.00 uur:    Overgave van de stad aan de Prins van Oranje Einde Dijkstraat, 1 April monument
16.07 uur:    Ophanging Spaanse commandant.
16.25 uur:    Einde spel "Om de sleutel van de stad"
Daarna:       Feest in de bevrijde stad met in de taveernen en herbergen geuzenmaaltijden, gerstenat en Spaanse wijn.

Bekijk het plattegrond met alle locaties en tijden:

Parkeren

Parkeren kan op het parkeerterrein aan de Thoelaverweg (Jumbo) of één van de andere aangewezen plekken.

Overnachten

Natuurlijk is er ruime gelegenheid om dit weekend in Brielle te overnachten. In de sfeervolle binnenstad, vindt u het Atlas Hotel en Fletcher Hotel De Zalm. Bij de entree van Brielle, net buiten de binnenstad is er ook nog het Bastion Hotel waar u prettig kan verblijven. En natuurlijk zijn er vlakbij Brielle ook diverse vakantiehuizen, Bed & Breakfasts en diverse campings, onder andere aan het prachtige recreatiegebied het Brielse Meer.

Eten en drinken

U kunt in Brielle overal terecht op fijne terrasjes in de historische, gezellige straatjes van Brielle. Vele gelegenheden zijn gesitueerd in panden van soms wel honderden jaren oud. De kaart is modern en heeft aan keuze alles wat u maar kunt bedenken, met af en toe een ambachtelijke knipoog naar het Briels verleden. Een overzicht van alle restaurants vindt u hier (reserveren rond 1 April is gewenst). Er zijn tevens lunchrooms, café's en snackbars voor een hapje en drankje.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de geschiedenis van de Tachtigjarige oorlog en de bevrijding van Brielle door de Watergeuzen? Stap dan binnen bij De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel gevestigd in het oude stadhuis aan de Markt. In de oudheidskamer in het oude Kruithuis op de wallen (vestingwerken) is een permanente expositie over de 1 aprilvieringen te bezichtigen (van 1 april t/m oktober op zaterdag en zondag). 

Wilt u meer weten of het 1 Aprilfeest zelf? Kijk dan op de website:

www.1aprilbrielle.nl

  ---

Blijf op de hoogte van alle nieuws over Brielle via de sociale media: