1 Aprilviering in Brielle!

Libertatis Primitae!

Brielle (Den Briel) werd tijdens de 80-jarige Oorlog als eerste stad van de Nederlanden bevrijd op de Spanjaarden. Admiraal Lumey van de Watergeuzen nam in 1572 op 1 April Brielle in, ‘in naam van Oranje’. Elk jaar op die datum is het druk in Brielle, want dan wordt dit heuglijke feit uitgebreid gevierd.

De straten zijn uitgedost in 16de-eeuwse sferen en het spel om de sleutel van de stad wordt nagespeeld door de enthousiaste bevolking. Natuurlijk genieten burgers en soldaten naderhand gezamenlijk van heerlijk geuzenbier in de ‘taveernen van Den Briel’. 

Programma

10.30 uur: Coppelstock roeit door de haven
10.45 uur: Coppelstock komt aan land aan het Maarland ZZ. Daar staan de trommelaars, vissers, volk, wasvrouwen, schietvereniging en gevolg te wachten.
11.10 uur: Coppelstock loopt met het gevolg, Paddeltje voorop, via de Julianabrug en Voorstraat naar de Markt.
11.20 uur: Introductie Poorter op het bordes van het stadhuis.
11.25 uur: Paddeltje en Coppelstock arriveren bij het Stadhuis en aansluitend Aanvang spel "Om de sleutel van de stad" voor het Stadhuis.
11.55 uur: Bezoek burgemeester Koekebakker en vroedschap aan de Catharijnekerk.
12.00 uur: Start van de Wandelconcerten in de Catharijnekerk (tot 15.00 uur).
13.15 uur: De Lumeyden arriveren voor het bordes van het stadhuis.
13.30 uur: Geuzenkinderen spelen, zingen en dansen aan het Maarland NZ.
14.00 uur: Herbergscène aan het Maarland NZ.
14.15 uur: Aankomst PA in de kom van de haven aan het Maarland.
15.00 uur: Rammeien van de Langepoort.
15.15 uur: Intocht van de Watergeuzen
Stoet trekt door: Langestraat, Wellerondom, Venkelstraat, Gasthuisstraat, Nobelstraat, Voorstraat en Dijkstraat. De stoet eindigt bij het 1 April Monument.
15.45 uur: Overgave van de stad aan de Prins van Oranje. Einde Dijkstraat, 1 April monument
15.50 uur: Ophanging Spaanse commandant.
16.10 uur: Einde spel "Om de sleutel van de stad" en daarna: feest in de bevrijde stad met in de taveernen en herbergen geuzenmaaltijden, gerstenat en Spaanse wijn.

Details zijn te vinden op: www.1aprilbrielle.nl

Parkeren

Als u de festiviteiten tijdens 1 April te bezoekt kunt u de auto dicht bij het centrum parkeren, 5 minuten lopen. Een deel van de parkeerplaatsen is te gebruiken tegen een (kleine) vergoeding. Klik hier voor meer informatie en een kaart met de diverse locaties.

Verblijven

Om de 1 aprilviering écht goed te beleven, raden wij u aan om al een dag of twee dagen eerder naar Brielle te komen. Dat weekend veranderen de straten namelijk al langzaam in het Brielle van de tachtigjarige oorlog. Bovendien is een bezoekje aan De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel om u in de stemming te krijgen zeker de moeite waard. En met meer dan 400 monumenten, leuke winkeltjes en restaurants én het Brielse Meer vlakbij is het hier goed toeven! 

Voor informatie over hotels, campings en B & B's kijkt u op deze pagina. Om te zien waar u allemaal lekker kunt eten in onze binnenstad, klikt u hier.

 

Alle informatie over het 1 aprilfeest in Brielle vindt u op de website: www.1aprilbrielle.nl, op Instagram via instagram.com/1aprilbrielle en de facebookpagina facebook.com/1aprilbrielle

---

Blijf op de hoogte van alle nieuws over Brielle én de 1 Aprilviering via de sociale media: