De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel

In De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel staat de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) centraal en is er veel aandacht voor de datum 1 april 1572. Op die dag werd Brielle (ofwel Den Briel, Briella, Brill) in naam van Willem van Oranje door de watergeuzen op de Spanjaarden ingenomen.

Het museum
Brielle was de ‘eersteling der vrijheid’: Libertatis Primitiae. De inname betekendeeen belangrijke stap op weg naar de zelfstandige Republiek. Maar wie vochten er eigenlijk tegen wie? Wat was de beeldenstorm, wie was de hertog van Alva en hoe kon stadhouder Maurits van Nassau zoveel veldslagen winnen? Waarom werd Johan van Oldenbarnevelt onthoofd? Met objecten, filmpjes, vertellingen, animaties en spellen krijgt de bezoeker antwoord op deze vragen. 

Zeldzaam portretje Maarten Harpertszn Tromp
In mei j.l. werd tijdens de veiling bij Venduehuis der Notarissen Den Haag een portret van de in Brielle geboren zeeheld Maarten Harpertszn Tromp aangekocht. Op het portret is ook een zeeslag te zien. Van het 17de eeuwse schilderij zijn verschillende varianten bekend waaronder één in Huis van Gijn in Dordrecht en één in de National Maritime Museum in Greenwich. In laatstgenoemd museum wordt de voorstelling geïdentificeerd als The Battle of the Ness (Dungeness), die volgens de in Engeland geldende juliaanse kalender plaatsvond op 30 november 1652 onder leiding van Tromp (10 december 1652 volgens de in Holland geldende gregoriaanse kalender).
Tromp werd circa 23 april 1598 in Brielle geboren. Hij won vele zeeslagen tijdens de Tachtigjarige Oorlog en kwam om op zijn vlaggenschip De Brederode tijdens de Slag bij Ter Heijde op 10 augustus 1653. Een kanon van De Brederode, een geschenk van Denemarken uit 1910, staat opgesteld in de voorhal van het museum. Het praalgraf van Tromp bevindt zich in de Oude Kerk van Delft.

Het paneel heeft onlangs een oppervlaktereiniging ondergaan, uitgevoerd door restaurator Barbara Schoonhoven. Het resultaat is verbluffend.
Het paneel hangt in de permanente opstelling in de zeeheldenzaal van het museum.                    

Digitale Tour
Brielle biedt ook een digitale tour langs 22 bezienswaardigheden in de stad en op de wallen. De locaties hebben een relatie met 22 objecten in het museum. De digitale tour geeft historische informatie via tekst, anekdotes, beeld en animaties. Deze informatie kunt u via QR codes met uw smartphone of tablet ophalen. De tour, waarbij u de stad als totaalbeleving zult ervaren, leidt ook langs winkels en horecagelegenheden. 

Uit het Rijswijks Dagblad
Onlangs verscheen een artikel over een schoolpaat in het museum op de website van het Rijswijks Dagblad. Lees hier meer.

 

Bezoekadres museum 
Markt 1, 3231 AH Brielle

Algemene info
Tel.: 0181-475475
E-mail: info@historischmuseumdenbriel.nl
www.historischmuseumdenbriel.nl
Facebook: https://www.facebook.com/pages/De-Tachtigjarige- Oorlog-Historisch-Museum-Den-Briel/118270701695580
Twitter: @MuseumDenBriel

Deel via social media