Vier de zomer in Brielle!

Met de paardentram door Brielle! 

Vanaf maandag 10 juli rijdt elke dag, behalve de woensdag, de paardentram in Brielle rond. U kunt opstappen bij de haltes van het parkeerterrein bij de Jumbo aan de Thoelaverweg, de Bedevaartskerk en op de Markt (bij het museum). De tram wordt getrokken door de schimmel Caramba en de merrie Lisa. Een rit van het museum aan de Markt naar het parkeerterrein aan de Thoelaverweg, of andersom, kost voor kinderen tot 12 jaar 1 euro en voor volwassenenen 2 euro p.p. Kijk op de klokken bij de haltes voor de vertrektijden.

De eerste rit start dagelijks om 12.45 uur bij de Bedevaartskerk richting De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel (in het kader van de tentoonstelling 150 Jaar Heiligverklaring Martelaren van Gorcum). Bij de haltes staan de opstaptijden. 

"Den Briel"

Vestingstad Brielle met de gezellige terrasjes en winkeltjes is bekend uit de geschiedenisboekjes, want ‘op 1 April (1572) verloor Alva zijn Bri(e)l’. Waar je ook Brielle (of Den Briel, de historische benaming) binnenkomt, het oude centrum ademt de sfeer van vervlogen tijden. De vestingwallen en de vele monumenten maken van Brielle een pittoreske vestingstad. Achter alle monumenten gaat een belevenis schuil die het ontdekken waard is. Bezoek de jachthaven, doe mee aan een stadswandeling, struin over de markt of rust uit op één van de vele terrassen.

De cameraploeg van RTL vakantiemagazine met Arno Raymakers en TV-presentratrice Chimene van Oosterhout ondervonden dat aan den lijve. Op 11 juni werd op RTL4 dit fragment uitgezonden.

Wat te doen als u Brielle bezoekt?

Sint-Catharijnekerk

Bezoek de kerk en beklim de toren. Willem van Oranje trouwde hier in 1575 met Charlotte de Bourbon (lees meer).  U kunt van maandag tot en met zaterdag de kerk van 10.30 tot 16.30 uur bezoeken en de kerktoren beklimmen. Er wordt u één euro per persoon gevraagd (kinderen vijftig eurocent) voor het onderhoud van deze prachtige Brielse Dom.

De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel

In het museum (in het oude stadhuis op de Markt van Brielle) komt de bezoeker aan de hand van objecten, filmpjes, geluidsfragmenten, animaties en spellen van alles te weten over de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).  Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur en zondag: 13.00-17.00 uur. (Lees meer)

Vestingwerken Brielle

Sinds 1713 is er weinig aan de vesting van Brielle veranderd, waardoor de Brielse verdedigingswerken tot de belangrijkste overgebleven vestingwerken van Nederland behoren. De vesting bestaat uit verscheidene bastions, ravelijnen en poorten, en is erg mooi te bezichtigen door een wandeling over de wallen.

De oudheidkamer in het Kruithuis op Bastion II is t/m september geopend op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en op zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Molen 't Vliegend Hert met molenwinkel kunt u bezoeken op vrijdagen van 10.00 - 17.00 uur en elke 1ste en 3de zaterdag van de maand van 10.00-13.00 uur. En in de bunker op Bastion V is dagelijks een audiovisuele presentatie over de Franse tijd te bekijken tussen 10.00 - 16.00 uur (de deuren gaan open bij goed weer). Let ook op de prachtige wandschilderingen over Brielle.

Zomermarkten

In de zomer zijn er op woensdagen zomermarkten in de binnenstad van Brielle. Woensdag 19 juli een gewone zomermarkt, woensdag 26 juli een boekenmarkt, 2 augustus de grote Zomermarkt (ook op de Turfkade), op 9 augustus de Antiek- en curiosamarkt en op 16 augustus weer een gewone zomermarkt.

Orgelconcerten

Vanaf 19 juni zijn er elke maandagavond en zaterdagmiddag orgelconcerten. De maandagserie vindt plaats om 20.15 uur in de Sint-Catharijnekerk. De zaterdagserie is afwisselend in de Sint-Catharijnekerk en de Bedevaartskerk en start om 16.30 uur. Meer informatie vindt u in de Brielse Cultuurladder.

Wandelingen

In de zomer worden er wekelijks wandelingen gehouden door Gidsengroep Brielle. Start van de wandelingen is het beeld van koningin Wilhelmina op de Markt. Meer informatie volgt.

Kunstexpositie

In Brielle zijn verscheidene kunstgalerieën te vinden, zoals galerie van Willy Groot in de Nobelstraat of Van Bellen Art op de Markt. In de Bedevaartskerk aan de Rik 5, een bijzondere plek voor pelgrims vanwege haar geschiedenis omtrent de Martelaren van Gorcum, is in juli en augustus een expositie 'Wie of wat is heilig (voor jou of jouw omgeving?)' te bewonderen. Diverse kunstenaars hebben hun werk ingezonden. De expositie is dagelijks van 13.00 – 17.00 uur toegankelijk.

Evenementen 

  • 24 juni: Brielle achter de Voordeur
  • 7-9 juli: Foodtruck Festival
  • 30 juli: Brielle Blues
  • 5 augustus: Vertelfestival
  • 26 augustus: Bruisend Brielle
  • 9 september: Open Monumentendag
  • 16 september: Big Band Festival

Zie alle evenementen op de evenementenpagina.

Wilt u op de hoogte blijven van het wel en wee in Brielle? Volg dan onze facebookpagina, schrijf u hieronder in voor de Beleef Brielle nieuwsbrief of volg ons op instagram

 

Deel via social media