Brielle bereidt zich voor op 1 April!

“Libertatis Primitae”

Brielle (Den Briel) werd tijdens de 80-jarige Oorlog als eerste stad van de Nederlanden bevrijd op de Spanjaarden. Admiraal Lumey van de Watergeuzen nam in 1572 op 1 april Brielle in, ‘in naam van Oranje’.

Elk jaar rond 1 april is het druk in Brielle, want dan wordt dit heuglijke feit uitgebreid gevierd. De straten zijn uitgedost in 16de-eeuwse sferen en het spel om de sleutel van de stad wordt nagespeeld door de enthousiaste bevolking. Natuurlijk genieten burgers en soldaten naderhand gezamenlijk van heerlijk geuzenbier in de ‘taveernen van Den Briel’.

De 1 Aprilvereniging

De 1 Aprilvereniging in haar huidige vorm is op 10 januari 1939 opgericht. Aanleiding hiervoor was dat rond 1 april 1936 een groepje Amerikanen de stad Brielle bezochten, in de veronderstelling een groot feest aan te treffen, ter herinnering aan het feit dat op 1 april 1572 de Spanjaarden de bezetting van de toenmalige vestingstad, door gewelddadig ingrijpen van de Watergeuzen moesten opgeven. Zelfs in Amerika werd dit feit op 1 april uitgebreid gevierd. Beschaamd moesten de inwoners van Brielle toegeven dat dit historische feit al sinds 1922 niet meer feestelijk herdacht werd.

Volgens goed Nederlands gebruik werd er vervolgens een comité opgericht, met als resultaat de oprichting van de 1 Aprilvereniging, zoals deze thans nog steeds bestaat. De organisatie is een enorm karwei en men is er het hele jaar mee bezig. Zo wordt er regelmatig vergaderd, elk jaar op 10 januari een poorter(es) van het jaar gekozen en zijn de dames van de Geuzennaald al geruime tijd bezig met het maken en verstellen van kostuums. 

Het jubileumjaar 1972 mag beslist als een hoogtepunt beschouwd worden. Dat jaar was het immers 400 jaar geleden dat de Watergeuzen, Den Briel binnen trokken en dat is uitbundig gevierd. De toenmalige koningin Juliana bezocht het feest en zij heeft, samen met de Briellenaren, de viering van deze dag van zeer nabij mee beleefd.

Viering

Elk jaar rond 1 april bezoeken velen de vestingstad. De historische binnenstad met al haar monumenten is gehuld in 16de eeuwse sferen, overal hangen de visnetten en schone was en ook al is Brielle nog bezet door de Spanjaarden, het gevoel van de naderende vrijheid hangt al in de lucht.

Meegenieten? Verblijf in één van de hotels, bed & breakfasts of op één van de campings op of nabij het Brielse meer. Geniet van smaakvol dineren in één van de horecagelegenheden in de sfeervolle binnenstad. En loop nog lekker een gezellig barretje binnen op de vooravond van 1 april. 

Het programma van 1 april dit jaar kunt u over een paar weken op deze website vinden. U kunt u ook inschrijven voor de nieuwsbrief onderaan deze pagina of/en de facebookpagina volgen om op de hoogte te blijven. 

 

Deel via social media