Historie

Brielle is een vestingstad. In deze vesting is de rijke historie van Brielle nog duidelijk zichtbaar. Zeker vanuit de geschiedenisboekjes is Brielle bekend, want immers: op 1 April verloor Alva z’n Bril.

Op 1 april verloor Alva zijn bril... Dit rijmpje verwijst naar 1 april 1572. Op 1 april 1572 veroveren de watergeuzen het stadje Brielle op de Spanjaarden. De watergeuzen zijn mannen uit alle lagen van de bevolking die moeten vluchten voor de Spaanse overheersing. Ze zwierven rond op zee. In 1572 verbood Elizabeth I, de Engelse koningin, de watergeuzen nog langer in de Engelse havens te verblijven. Ze zetten koers naar Noord-Duitsland, maar moesten door een storm uitwijken.

Op 1 april 1572 voert Willem Bloys van Treslong de vloot van de watergeuzen de Maasmond in en gaat voor Brielle voor anker. Admiraal Lumey en Bloys van Treslong eisen van het stadsbestuur de overgave van de stad. Omdat het antwoord van het stadsbestuur uitblijft, rammeien de watergeuzen met een scheepsmast de Noordpoort. Het stadsbestuur geeft zich over. Brielle wordt bevrijd van de Spanjaarden en kan zich “eersteling der vrijheid” (Libertatis primitiae) noemen.

De Spaanse opperbevelhebber Alva verliest “zijn Brielle”. Het is een belangrijk moment in het verloop van De Tachtigjarige Oorlog. Brielle is hiermee namelijk de eerste vrije stad van de Nederlanden. Dit historische feit wordt door de bevolking op 1 april nog jaarlijks gevierd.

Op www.cultuurwebbrielle.nl en www.historischmuseumdenbriel.nl vindt u meer informatie over 1 April en de rijke historie van Brielle.